Pro výrobu dřevěných sudů je důležitá znalost dřeva, kterou si předáváme z otce na syna. Sudy vyrábíme tak, aby v nich probíhalo zrání vín a destilátů v té nejlepší kvalitě s vynikajícím chuťovým výsledkem. Dřevo si vybíráme sami a poté i sami řežeme. Tak máme záruku toho nejkvalitnějšího materiálu. Následná fáze vysoušení probíhá přírodně v hráních minimálně 2 roky.

Vyrábíme sudy na víno i destiláty.

 

Velikosti sudů

 

5–600 l
dub, akát

225 l barrique sud
Burgund a Bordeaux Fryzelka

1 000 -10 000 l 
Dubové kádě (sudy)

 

 


 

Druhy dřeva

Valašský dub – pochází ze severní části CHKO Bílé Karpaty  
Akát – pochází z jižní Moravy


Tvary sudů

kruhový nebo oválný


Stupně vypálení sudů

 

Pro destiláty


  • bez vypálení
  • s vypálením – vnitřní stěna sudu je vypálená do hloubky 0,5 cm a barva dřeva je černá (sud se speciálně zahořuje)

Sud s vypálením doporučujeme na kalvádos.

Na víno


  • bez vypálení
  • light (mírné) – L
  • medium (střední) – M
  • medium plus (střední plus) – M+
  • heavy (těžké) – H

Na přání je možné vypálit i dna sudů.

Charakteristika chuti vína jednotlivých stupňů vypálení

Light toast = mírné vypálení

  • intenzivní dřevěné chutě i vůně jsou extrahovány
  • chutě se velmi dobře doplňují s dlouhodobým uchováváním vína ve sklepě

Medium toast = střední vypálení

  • velmi neutrální aroma ve výrazu vypálení
  • výměna dřeva do vína je hluboká s menšími sladkými vjemy při ochutnání
  • ponechává dominantní chuť ovoce
  • barva dřeva (dužin) má světle hnědý nádech

Medium toast plus = střední vypálení plus

  • nejčastěji používaný stupeň vypálení
  • začíná se projevovat extrakce kokosového ořechu a vanilky
  • lehké kouřové aroma
  • sladké chutě dubu a koření, někdy s lehkým kouřem (příchuť uzené šunky)
  • vypalování provádíme velmi pomalu na mírném ohni, abychom se vyhnuli zakouřeným a spáleným chutím
  • dřevo má až tmavě hnědou barvu

Heavy toast = těžké vypálení

  • vysoká extrakce vanilky, čokolády a karamelových chutí
  • vína musí být velmi silná v odrůdových charakteristikách
  • chuť je bohatá a komplexní s vláčnou strukturou
  • příchuť šunky/slaniny velmi často převládá nad chutí ovoce
  • barva dřeva je černá

Na předním čele zhotovíme reliéfní řezbu dle vašeho přání.

Dobré vědět:

  1. u větších objemů sudů je možné udělat dvířka ve dně
  2. obruče používáme žárově pozinkované
  3. u všech sudů provádíme zkoušku těsnosti vodou a tlakem
  4. na přání zhotovíme i dřevěný podstavec a mosaznou nebo dřevěnou pípu

Sudy 5-600 l

 

dřěvěné kádě (sudy) 1000 – 10 000 l

 

Výroba sudů

Líbí se vám naše výrobky?

Staňte se i vy naším spokojeným zákazníkem.

Kontaktujte nás