Dřevěné sudy

Pro výrobu dřevěných sudů je důležitá znalost dřeva, kterou si u nás předáváme z otce na syna. Naše sudy vyrábíme tak, aby v nich probíhalo zrání vín či destilátů v té nejlepší kvalitě a s vynikajícím chuťovým výsledkem. Dřevo si vybíráme sami a poté i u nás řežeme, abychom měli záruku nejkvalitnějšího materiálu pro výrobu sudů. Následně probíhá fáze vysoušení, která se provádí přírodně v hráních po dobu min. 2 let.

Když se zákazník rozhodne objednat si sud, měl by si rozhodnout:

Využití sudů na:

  • víno
  • destilát

Velikost sudů:

  •  5, 10, 15, 20, 25, 30, 50, 75, 100, 150, 200, 300, 400, 500, 600 l
  •  225 l barrique sud Fryzelka - Bordeaux
  •  225 l barrique sud Fryzelka - Burgund

Druh dřeva:

  • Valašský dub - pochází z našich okolních valašských lesů, z oblasti severní části CHKO Bílé Karpaty.
  • Akát - pochází z jižní Moravy.

Tvar sudů:

  • kruhový
  • oválný

Stupeň vypálení sudů:

pro destiláty :

  • bez vypálení
  • s vypálením - vnitřní stěna sudu je vypálena do hloubky 0,5 cm a barva dřeva je černá (sud se speciálně zahořuje). Doporučujeme na calvados.

na víno :

  • bez vypálení
  • light (mírné) - L
  • medium (střední) - M
  • medium plus (střední plus) - M+
  • heavy (těžké) - H
  • je možné vypálit i dna sudů

Charakteristika chuti vína jednotlivých stupňů vypálení:

Light toast = mírné vypálení

  • intenzivní dřevěné chutě i vůně jsou extrahovány
  • doplňují se velmi dobře s dlouhodobým uchováváním vína ve sklepě

Medium toast = střední vypálení

  • velmi neutrální aroma ve výrazu vypálení
  • výměna dřeva do vína je hluboká s menšími sladkými vjemy při dochuti v ústech
  • více pomáhá struktuře a chutí vína v ústech, ponechává dominantní ovoce
  • barva dřeva (dužin) má světle hnědý nádech

Medium toast plus = střední vypálení plus

  • nejčastěji používáný stupeň vypálení
  • začíná se projevovat extrakce kokosového ořechu, vanilky a lehké kouřové aroma
  • sladké chutě dubu a koření v ústech, někdy s lehkým kouřem ("uzená šunka") v dochuti
  • proces vypalování provádíme na mírném ohni velmi pomalu, abychom se vyhnuli zakouřeným a spáleným chutím
  • dřevo má až tmavě hnědou barvu

Heavy toast = těžké vypálení

  • vysoká extrakce aromatických elementů vanilky, čokolády a karamelových chutí
  • vína musí být velmi silná v odrůdových charakteristikách
  • chuť v ústech je bohatá a komplexní s vláčnou strukturou
  • charakteristická chuť "šunky/slaniny" velmi často převládá nad chutí ovoce
  • barva dřeva je černá

Ostatní možnosti:

  • na předním čele můžeme zhotovit reliéfní řezbu dle Vašeho přání
  • u větších objemů sudů můžeme udělat dvířka ve dně

Obruče používáme žárově pozinkované. U všech našich sudů provádíme zkoušku těsnosti vodou a tlakem.

Ukázka z výroby sudu:

Naše hory

Naše bednářské výrobky:

 

Demontáž, převoz a montáž kádí pro Becherovku - Karlovy Vary:

Dřevěné kádě 6000 L pro likérku Karloff (Tatra Tea)

PřílohaVelikost
cenik_sudu_2017.pdf493.25 KB