Pro výrobu dřevěných sudů je důležitá znalost dřeva, kterou si předáváme z otce na syna. Sudy vyrábíme tak, aby v nich probíhalo zrání vín a destilátů v té nejlepší kvalitě s vynikajícím chuťovým výsledkem. Dřevo si vybíráme sami a poté i sami řežeme. Tak máme záruku toho nejkvalitnějšího materiálu. Následná fáze vysoušení probíhá přírodně v hráních minimálně 2 roky.
Vyrábíme sudy na víno i destiláty.
Velikosti sudů
5 - 50 L
Dub a Akát
225 l barrique sud
Burgund a Bordeaux dub Fryzelka
100 - 600 L
DUB a Akát
Druhy dřeva
Valašský dub – pochází ze severní části CHKO Bílé Karpaty
Akát – pochází z jižní Moravy
Tvary sudů
kruhový nebo oválný
Stupně vypálení sudů
Pro destiláty
- bez vypálení
- s vypálením – vnitřní stěna sudu je vypálená do hloubky 0,5 cm a barva dřeva je černá (sud se speciálně zahořuje)
Sud s vypálením doporučujeme na Kalvádos, Whiskey nebo Rum a mnohé další alkoholy.
Na víno
- bez vypálení
- light (mírné) – L
- medium (střední) – M
- medium plus (střední plus) – M+
- heavy (těžké) – H
Na přání je možné vypálit i dna sudů.
Charakteristika chuti vína jednotlivých stupňů vypálení
Light toast = mírné vypálení
- intenzivní dřevěné chutě i vůně jsou extrahovány
- chutě se velmi dobře doplňují s dlouhodobým uchováváním vína ve sklepě
Medium toast = střední vypálení
- velmi neutrální aroma ve výrazu vypálení
- výměna dřeva do vína je hluboká s menšími sladkými vjemy při ochutnání
- ponechává dominantní chuť ovoce
- barva dřeva (dužin) má světle hnědý nádech
Medium toast plus = střední vypálení plus
- nejčastěji používaný stupeň vypálení
- začíná se projevovat extrakce kokosového ořechu a vanilky
- lehké kouřové aroma
- sladké chutě dubu a koření, někdy s lehkým kouřem (příchuť „uzené šunky“)
- vypalování provádíme velmi pomalu na mírném ohni, abychom se vyhnuli zakouřeným a spáleným chutím
- dřevo má až tmavě hnědou barvu
Heavy toast = těžké vypálení
- vysoká extrakce vanilky, čokolády a karamelových chutí
- vína musí být velmi silná v odrůdových charakteristikách
- chuť je bohatá a komplexní s vláčnou strukturou
- příchuť „šunky/slaniny“ velmi často převládá nad chutí ovoce
- barva dřeva je černá
Na předním čele můžeme zhotovit reliéfní řezbu dle vašeho přání.
Dobré vědět:
- u větších objemů sudů je možné udělat dvířka ve dně nerezové nebo dřevěné + totální výpusť DN 30 nebo DN 50
- obruče používáme žárově pozinkované
- u všech sudů provádíme zkoušku těsnosti vodou a tlakem
- na přání zhotovíme i dřevěný podstavec a mosaznou, dřevěnou pípu
- dřevo řezba nebo gravírování na čela sudů dle přání zákazníka.
Jedna z mnoha našich recenzí od našeho zákazníka :
Dnes jsem musel hýbat se sudy kvůli uspořádání a tak jsem mohl porovnávat. Sudy jsem si objednával od různých výrobců. Musím vám poděkovat. Klaním se. Sud dodaný vámi, dalece všechny předčil. Barva, chuť…s porovnáním s ostatními, byla prostě úžasná. Škoda, že takovéto zkušenosti, trvají tak dlouhou. Přeji vám mnoho úspěchů. Hruška Miroslav
Ceník – Dřevěné dubové a akátové sudy 5 -600 L Fryzelka 2024 .