Pro výrobu dřevěných sudů je důležitá znalost dřeva, kterou si předáváme z otce na syna. Sudy vyrábíme tak, aby v nich probíhalo zrání vín a destilátů v té nejlepší kvalitě s vynikajícím chuťovým výsledkem. Dřevo si vybíráme sami a poté i sami řežeme. Tak máme záruku toho nejkvalitnějšího materiálu. Následná fáze vysoušení probíhá přírodně v hráních minimálně 2 roky.

Vyrábíme sudy na víno i destiláty.

Velikosti sudů

5 - 50 L
Dub a Akát

225 l barrique sud
Burgund a Bordeaux dub Fryzelka

100 - 600 L
DUB a Akát


Druhy dřeva

Valašský dub – pochází ze severní části CHKO Bílé Karpaty
Akát – pochází z jižní Moravy

Tvary sudů

kruhový nebo oválný

Stupně vypálení sudů

Pro destiláty


  • bez vypálení
  • s vypálením – vnitřní stěna sudu je vypálená do hloubky 0,5 cm a barva dřeva je černá (sud se speciálně zahořuje)

Sud s vypálením doporučujeme na Kalvádos, Whiskey nebo Rum a mnohé další alkoholy.

Na víno


  • bez vypálení
  • light (mírné) – L
  • medium (střední) – M
  • medium plus (střední plus) – M+
  • heavy (těžké) – H

Na přání je možné vypálit i dna sudů.

Charakteristika chuti vína jednotlivých stupňů vypálení

Light toast = mírné vypálení

  • intenzivní dřevěné chutě i vůně jsou extrahovány
  • chutě se velmi dobře doplňují s dlouhodobým uchováváním vína ve sklepě

Medium toast = střední vypálení

  • velmi neutrální aroma ve výrazu vypálení
  • výměna dřeva do vína je hluboká s menšími sladkými vjemy při ochutnání
  • ponechává dominantní chuť ovoce
  • barva dřeva (dužin) má světle hnědý nádech

Medium toast plus = střední vypálení plus

  • nejčastěji používaný stupeň vypálení
  • začíná se projevovat extrakce kokosového ořechu a vanilky
  • lehké kouřové aroma
  • sladké chutě dubu a koření, někdy s lehkým kouřem (příchuť uzené šunky)
  • vypalování provádíme velmi pomalu na mírném ohni, abychom se vyhnuli zakouřeným a spáleným chutím
  • dřevo má až tmavě hnědou barvu

Heavy toast = těžké vypálení

  • vysoká extrakce vanilky, čokolády a karamelových chutí
  • vína musí být velmi silná v odrůdových charakteristikách
  • chuť je bohatá a komplexní s vláčnou strukturou
  • příchuť šunky/slaniny velmi často převládá nad chutí ovoce
  • barva dřeva je černá

Na předním čele můžeme zhotovit reliéfní řezbu dle vašeho přání.

Dobré vědět:

  1. u větších objemů sudů je možné udělat dvířka ve dně nerezové nebo dřevěné + totální výpusť DN 30 nebo DN 50
  2. obruče používáme žárově pozinkované
  3. u všech sudů provádíme zkoušku těsnosti vodou a tlakem
  4. na přání zhotovíme i dřevěný podstavec a mosaznou,  dřevěnou pípu
  5. dřevo řezba nebo gravírování na čela sudů dle přání zákazníka.

Jedna z mnoha našich recenzí od našeho zákazníka :

Dnes jsem musel hýbat se sudy kvůli uspořádání a tak jsem mohl porovnávat. Sudy jsem si objednával od různých výrobců. Musím vám poděkovat. Klaním se. Sud dodaný vámi, dalece všechny předčil. Barva, chuť…s porovnáním s ostatními, byla prostě úžasná. Škoda, že takovéto zkušenosti, trvají tak dlouhou. Přeji vám mnoho úspěchů.  Hruška Miroslav

 

Ceník – Dřevěné dubové a akátové sudy 5 -600 L Fryzelka 2024 .

Sudy 5-600 l

dřěvěné kádě (sudy) 1000 – 10 000 l

Dubová káď 4600 L na ocet

Výroba sudů

Líbí se vám naše výrobky?

Staňte se i vy naším spokojeným zákazníkem.

Kontaktujte nás